Visas ziņas

2023. gadā Merko Ehitus pieredzējis gan ieņēmumu, gan tīrās peļņas pieaugumu

Merko Ehitus ieņēmumi 2023. gada 4. ceturksnī bija 126 miljoni EUR, bet 12 mēnešu ieņēmumi bija 466 miljoni EUR. 2023. gadā Merko piegādāja klientiem 948 dzīvokļus un 27 komerctelpas. 2023. gadā grupas uzņēmumi parakstīja jaunus būvniecības līgumus 500 miljonu EUR vērtībā. Uzņēmuma tīrā peļņa 2023. gada 4. ceturksnī bija 13,9 miljoni EUR, bet 12 mēnešu tīrā peļņa bija 46 miljoni EUR.

“Merko guvis savus neapšaubāmi stabilos 2023. gada rezultātus pateicoties mūsu cilvēkiem, kas pēdējos pāris nemierīgajos gados ir pieņēmuši labus lēmumus un pielāgojušies tirgus pieprasījumam gan būvniecības pakalpojumu, gan nekustamā īpašuma attīstības jomā. Būvniecības un nekustamā īpašuma attīstības projekti parasti ilgst vairāk nekā vienu pārskata periodu, un galīgie rezultāti kļūst redzami projektu beigās. 2023. gada 12 mēnešu un 4. ceturkšņa rezultātus nosaka vairāku svarīgu faktoru sakritība. Pēdējos gados mums bija iespēja uzsākt lielus būvniecības projektus, no kuriem visapjomīgākie ir Kapitel līgumi – kopumā vairāk nekā 200 miljonu EUR apmērā. 2023. gada beigās pabeidzām divas Kapitel biroju ēkas Rīgā un lielāko daļu no trīs augstceltņu būvdarbiem Arter kvartālā Tallinas centrālajā daļā. Rezultātus nepārprotami atbalstīja nekustamo īpašumu attīstības virziens, kur 2023. gadā mēs nodevām klientiem gandrīz tūkstoti dzīvokļu, kas bija iepriekšpārdoti pēdējo divu gadu laikā un tagad ir pabeigti,” komentēja AS Merko Ehitus valdes priekšsēdētājs Ivo Volkovs.

“Nekustamā īpašuma attīstībā ir beidzies laikmets – t.i., ir pabeigti un piegādāti klientiem iepriekšpārdotie dzīvokļi, un tagad mēs darbojamies daudz sarežģītākā tirgus situācijā. Dzīvokļu tirgus Baltijā ir nenoteikts, procentu likmes ir cēlušās un izmainītās ekonomiskās situācijas dēļ būtiski palēninājies jaunu dzīvokļu pārdošanas temps. Esam uzsākuši attīstības projektu būvniecību ar mazāku dzīvokļu skaitu un tuvākajā laikā nekustamā īpašuma attīstībā nav pamata gaidīt ar 2023. gadu salīdzināmus rezultātus,“ sacīja I. Volkovs, komentējot nekustamā īpašuma attīstības virzienu. 12 mēnešos grupa ieguldīja tekošajos attīstības projektos un jaunu īpašumu iegādē kopumā 86 miljonus EUR. 

“4. ceturksnī grupas nodrošināto pasūtījumu portfelis turpināja augt un pārsniedza iepriekš gaidīto, kas daļēji līdzsvaro lejupslīdošā dzīvokļu tirgus negatīvo ietekmi uz mūsu būvniecības apjomiem un ieņēmumiem. Tomēr būvniecības pakalpojumu rentabilitāte ir nemitīgi saspringta, un riski turpinās – piegādes ķēdēs vērojams kārtējais cenu kāpums un makroekonomiskās problēmas padarījušas privātā sektora klientus piesardzīgus investīciju ziņā. Turpinās daudzi ar aizsardzību un enerģētiku saistīti projekti, taču vidējā termiņā un ilgtermiņā šo pasūtījumu apjoms samazināsies. Tādējādi grupas uzņēmumu riska pārvaldība – galvenokārt cenu riska ierobežošana – tiek pastāvīgi un rūpīgi pārbaudīta,” sacīja I. Volkovs attiecībā uz būvniecības pakalpojumu biznesu. 2023. gadā grupas uzņēmumi parakstīja jaunus būvniecības līgumus 501 miljonu EUR vērtībā, kas bija par 58% vairāk nekā pērnajā gadā, un nodrošināto pasūtījumu portfeļa bilance, salīdzinot ar 2022. gada beigām, pieauga par vairāk nekā 60% – līdz 477 miljoniem EUR.

2023. gadā Merko piegādājis pircējiem 948 dzīvokļus un 27 komerctelpas. 2023. gada beigās uzņēmumu grupai bilancē bija 697 dzīvokļi un 5% no 393 dzīvokļiem būvniecības stadijā bija iepriekšējie pārdošanas līgumi. Lielākie dzīvokļu projekti bija Uus-Veerenni, Noblessner un Lahekalda Tallinā; Erminurme Tartū; Viesturdārzs, Mežpilsēta un Magnolijas Rīgā; un Vilnelės Skverai Viļņā.

2023. gada 4. ceturksnī lielākie būvniecības objekti Igaunijā bija Rae valsts ģimnāzija, Hilton Hampton un Hyatt viesnīcu ēkas, Arter kvartāls, Tallinn Kaubamaja grupas loģistikas centrs, Bruņoto spēku Ämari bāzes kazarmas, Rail Baltica ceļa pārbrauktuves Harju apriņķī, tramvaja līnija starp Vecpilsētas ostu un Rail Baltic Ülemiste pasažieru termināli un Ülemiste termināla pirmā kārta. Latvijā notikusi Elemental biznesa centra biroju ēku būvniecība. Projekti Lietuvā bija vēja parka infrastruktūra Kelme un Pagėgiai rajonā, kā arī dažādas NATO mācību centru ēkas un infrastruktūra.