Visas ziņas

Augstu novērtēta “Merks Gaiļezera namu” energoefektivitāte

Konkursā “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2019” projekta “Merks Gaiļezera nami” māja Mežciemā, Gaiļezera ielā 15, ieguvusi 2.vietu kategorijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka – jaunbūve”. Projekta pirmās kārtas mājas tika nodotas ekspluatācijā 2018.gadā, un to būvniecībā un labiekārtošanā ir izmantoti dažādi mūsdienīgi risinājumi augstas energoefektivitātes nodrošināšanai.

Arī iepriekš “Merks” attīstīto un būvēto dzīvojamo projektu energoefektivitāte ir tikusi augstu novērtēta – 2018.gadā 1.vietu energoefektivitātes konkursā saņēma projekta “Skanstes Parks” ēka Grostonas ielā 12, bet 2015.gadā – projekta “Skanstes mājas” ēka Grostonas ielā 17.

“Savos dzīvojamo māju projektos “Merks” vienmēr ļoti rūpīgi pārdomā energoefektivitātes risinājumus. Dzīvoklis ikvienam pircējam saistās ar ilgtermiņa plāniem neatkarīgi no tā, vai dzīvoklī mājos tā īpašnieks vai arī tas paredzēts kā ieguldījums un tiks izīrēts. Līdz ar to, visiem izmantotajiem risinājumiem ir jābūt tādiem, kas nenovecos dažu gadu laikā,” saka Reinis Sproģis, “Merks” dzīvojamo māju attīstības nodaļas vadītājs. “Paredzam, ka energoefektivitātes prasības, tāpat kā izmaksas par patērēto enerģiju, nākotnē turpinās pieaugt, tāpēc “Merks” savos projektos energoefektivitātes nodrošināšanai šobrīd iegulda vairāk kā to paredz normatīvi, lai īpašumi arī nākotnē atbilstu augošajām prasībām, būtu ekonomiski izdevīgi to iedzīvotājiem un nodrošinātu kvalitatīvu dzīves telpu.”

Mājai Gaiļezera ielā 15, tāpat kā pārējām “Merks Gaiļezera namu” ēkām, ir 9 virszemes stāvi. Ēkas kopējā platība ir 3050 m2, apbūves laukums – 445 m2, būvtilpums – 10961 m3. Ārsienas siltinātas ar 210 mm akmens vati, īpašu uzmanību pievēršot norobežojošo konstrukciju – bēniņu pārseguma, pagraba, jumta – siltināšanai. Arī daudzi citi risinājumi – ārdurvis, logi, balkoni, ventilācijas sistēma – izstrādāti tā, lai nodrošinātu augstu energoefektivitāti un komfortablu vidi dzīvokļos. Tāpat par samazinātu enerģijas patēriņu domāts, labiekārtojot teritoriju, piemēram, ir uzstādīta energoefektīva apgaismes regulēšanas sistēma ar taimeriem un kustību sensoriem.

“Merks Gaiļezera namu” ēkām ir centralizētā siltumapgāde un siltuma regulēšana notiek atkarībā no āra gaisa temperatūras, kā arī iespējams to regulēt katrā dzīvoklī individuāli ar termoregulatoriem.  Saskaņā ar energosertifikāta datiem, ēkas Gaiļezera ielā 15 koriģētais siltumenerģijas patēriņš apkurei ir 49,49kWh/m2 gadā, bet karstā ūdens sagatavošanai – 8,95kWh/m2 gadā. Ēka atbilst B līmeņa energoefektivitātes klasei.

Šobrīd norit “Merks Gaiļezera namu” otrās kārtas būvniecība, kuras ietvaros top vēl 3 daudzdzīvokļu mājas ar 2-4 istabu dzīvokļiem, slēgtām autostāvvietām un noliktavu telpām, labiekārtotiem bērnu rotaļu laukumiem un sakoptu vidi Gaiļezera krastā. Projekta kvalitāti gan izvēlētajiem materiāliem, gan veiktajiem būvdarbiem garantē būvkompānija “Merks”, kas ir projekta attīstītājs, būvnieks un garantijas sniedzējs vienā personā. “Merks” ir viens no pieredzes bagātākajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem Latvijā, kura būvētajos mājokļos dzīvo jau vairāk kā 1500 ģimenes.